woensdag 3 januari 2018

STOPMOTION FILMPJESAls grote en trouwe fan van het eerste uur van Aardman producties (de makers van Wallace & Grommit en Shaun the sheep oa.) wagen we ons sinds een tijdje  ook in de wereld van de Stopmotion. Het is ontzettend leuk om te doen. Met z'n allen verzinnen we verhaaltjes en knutselen we het decor, machines en de figuurtjes. 

                                       
DIY

VOORBEREIDING

* Bedenk een leuk kort verhaaltje. 
Voor je eerste filmpje hoeft het echt niet ingewikkeld te zijn, maar er is wel een duidelijk begin, waarin de personages worden voorgesteld, het midden, waar er een spannende gebeurtenis plaatsheeft. En dan het einde, waar er een afloop van het verhaal komt. 
* Bedenk en ontwerp je personages. Dat kan evengoed een playmobil-figuurtje zijn of een grappig wezentje uit plasticine. Alles kan met stopmotion.
* Maak een black-box; een grote donkere doos, waar je het decor kan in plaatsen. De grootte is niet belangrijk, het is eerder afhankelijk van de verhouding van het frame dat je camera maakt.


* Ontwerp en maak je decor. Karton is een dankbaar materiaal hiervoor. 
*Zorg voor diepte in het beeld. Door verschillende laagjes te maken, zoals we in het filmpje hieronder gedaan hebben, creëer je een 3D gevoel. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Eenvoud siert...* Plaats lampjes bovenaan, kleine kerstlichtjes zijn hiervoor zeer geschikt, en zijlicht en evt frontlicht, afhankelijk hoeveel licht je wenst op het decor!* Als alles klaar staat, kan je beginnen met het filmpje te maken. Bij Stopmotionfilmpjes wordt beeld per beeld gefotografeerd. Elke beweging moet je stap voor stap voorzichtig verzetten en telkens een foto van maken. 


Zorg ervoor dat je fototoestel op een statief of op een vaste ondergrond staat, zodat het frame steeds hetzelfde blijft.


* Je kan ook enkele close-ups maken om bepaalde handelingen beter in beeld te brengen.

* Voor een filmpje van 1 minuut mag je rekenen op een 200-tal foto's.
* Als je heel het verhaaltje hebt gefotografeerd, bekijk je al de foto's op foutjes. ( of het kader juist staat bv, of er geen handen of gezichten mee in beeld zijn gekomen, of zoals bij ons wel eens is gebeurd: gereedschappen die in het decor blijven liggen, zonder dat we het gezien hadden... )* Om het filmpje te monteren gebruiken wij iMovie. Daar kan je op een vrij simpele manier heel je filmpje maken. Het programma wijst zichzelf uit. Op internet kan je heel veel leuke en gratis geluidseffectjes en muziekjes vinden die je er dan bij kan plaatsen. Eens dat alles is gemonteerd, kan je je filmpje delen via YouTube of andere sociale media.

ONTZETTEND VEEL FILMPLEZIER GEWENST! & IK BEN ZEER BENIEUWD NAAR JULLIE CREATIES!Geen opmerkingen:

Een reactie posten