zaterdag 17 december 2016

WANTEN

KOUDE HANDEN OP ELKAAR.
KLAPPEN MAAR, KLAPPEN MAAR.
KOUDE HANDEN IN ELKAAR.
WRIJVEN MAAR, WRIJVEN MAAR.
KLAPPEN, WRIJVEN, ZWAAIEN MET DE ARMEN 
ZO WORD JE WEER LEKKER WARM.

Wanten en mutsen kan je nooit genoeg hebben in de winter. Elke ochtend is het hier een zoektocht naar wanten. Waar ze er mee blijven is me steeds een raadsel? Daarom heb ik aan de lopende band een reeks wanten gemaakt uit oude jeansbroeken en een veel te grote fleecetrui die nooit gedragen werd. 
Op Pinterest heb ik een leuk en handig patroontje gevonden voor zowel de kindjes, voor Bart als voor mij.
Nu hebben we dus allemaal stoer uitziende, stevige en warme wanten en als ze er eentje kwijt geraken, maak ik snel een andere. 
Of voor een last-minute zelfgemaakt kadootje is het ook altijd fijn! 


DIY

Benodigdheden
* een oude jeans ( voor de buitenkant)
* een fleecetrui ( voor de voering)

* Print het patroon uit, knip uit en leg de 3 patroondelen op de jeansbroek en op de fleece-trui, want de wanten zijn natuurlijk lekker warm gevoerd. Knip deze uit.


Aangezien ik voor iedereen handschoenen heb mogen maken, zie je op de foto van de fleece dat je veel stukken uit 1 trui kan krijgen. Dit is 1 mouw en een zakje dus er blijft nog veel fleece over voor de andere stukken.


* Speldt en naai de 2 binnendelen aan elkaar. Je moet de 2 duimen en de middennaad op elkaar vastspelden zoals aangeduid op de foto. Zorg ervoor dat je de duim niet te ver vast naait. Deze moet gelijk eindigen als de middennaad. De boog in de middennaad moet je mooi mee vastspelden ook al trekt het tegen elkaar op.


* Eens het genaaid is, ziet het er zo uit. Geef kleine knipjes in de middennaad en in de bocht van de duim.* Je kan als extra versiering een klein zakje naaien op de bovenkant.


* De bovenkant wordt er in 2 stappen op genaaid. 
Eerst speld en naai je de linkerzijkant vast net tot aan het stiksel van de duim. ( Als je te ver stikt komt de duim vast te zitten.)
 Dan plooi je de duim naar boven en speld en naai je weer verder vanaf het stiksel onder de duim. 

* Al deze stappen herhaal je voor de fleecevoering.

TIP: Je kan best de jeanswant op 0,5mm stikken en de fleece op 1cm, zodat ze gemakkelijker in elkaar passen. En knip de naden vrij kort bij.
* Draai de jeanswant binnenstebuiten en de fleecewant met de goede kant naar buiten.
* Schuif de fleece in de jeans en zorg ervoor dat de duimen overéén komen ( dat je de linker en de rechterwant niet verwisseld)
* Speldt en naai de onderkant vast en laat een keergat open.
* Draai om en steek ze in elkaar.
* Naai met de hand het keergat toe met kleine steekjes of met de naaimachine helemaal over de boord kort op de rand.Dochterlief kon niet kiezen tussen de stofjes en koos er dus 3.
Een stoere jeans om naar de KSA te gaan, een zebraprint en een supercoole tijger. 
Zo kan je dus zelf variëren met leuke zachte of stoere stofjes om je eigen originele wanten te maken. En als je zelf niet zo handig bent met de naaimachine en het heel lief vraagt, wil ik er wel maken... Geen opmerkingen:

Een reactie posten