zaterdag 8 oktober 2016

SCHILDERSCHORT VAN EEN OUDE JEANSIedereen heeft wel ergens in een kast een te kleine of te grote, een oude of te kapotte jeans liggen. Gooi ze niet weg, maar maak er iets nieuws mee. 
Aangezien mijn 2 kleine monsters graag knutselen en schilderen (lees: knoeien) heb ik leuke, stoere en vooral stevige schilderschorten uit een jeansbroek gemaakt.

DIY

Voila, de schort!


Maar zoals je kan zien, zit er in deze versie* een grote plooi in het midden en die gaan we eerst wegwerken in de schort. Je moet ervoor zorgen dat de stof plat komt te liggen en zo kan je netjes de extra stof wegwerken onder de middennaad. ( *de plooi is afhankelijk van het model en stofdikte en dus niet noodzakelijk bij elke jeans.)


Naai een schattig lintje op het zakje en naai het zakje vervolgens vast op de schort. Je kan ook nog lintjes naaien bv aan de de onderkant van de schort of bovenkant... Alles kan, wat jezelf mooi en leuk vindt. Gebruik wel een jeansnaald voor in je naaimachine!


Vervolgens gaan we de zijkanten van de schort afwerken met biaislint. 
Ook kan je de bovenkant afwerken met biaislint of gewoon omzomen zoals ik met deze versie heb gedaan.


Dit is het resultaat van leuke lintjes en biaislint.


In de volgende stappen gaan we de knooplinten knippen, strijken en vastnaaien.


*Knip verschillende stroken van 7cm breed uit de rest van de jeansbroek. Naai de stroken aan elkaar zodat je 2 lange stroken krijgt van ongeveer 150 cm.

*Doe de strook weer open en speldt met de goede kant van de strook op de goede kant van de schort vast.  
*Zorg ervoor dat je langs beide zijde ( boven aan de nek en onderaan in de taille) genoeg lint over hebt om achteraf te knopen.


*Naai de strook vast op 1cm. Je gaat zien dat de stof gaat trekken in de bocht van de schort, maar daar kan je de stof inknippen zodat de stof nu mooi plat valt.


*De volgende stap is een beetje moeilijker
*Plooi de strook 2 maal om zodat de strook op het schortgedeelte komt en speld vast. 
*Naai de linten op 2mm van de beide randen vast. Begin aan de onderkant van het lint en ga zo verder over het schortgedeelte en dan weer over het knooplint van de nek.Hier zie je de afwerking van de schort met duidelijk de weggewerkte plooi in de middennaad.
Voila! En schilderen maar!!! 
VARIATIE OP HET THEMA

Een leuke variant voor jezelf of om kado te doen met kerst is deze serveerschort met extra grote zak met een kleine (achter)zak erop genaaid!

2 opmerkingen: