zaterdag 8 december 2018

MINI-WATERZUIVERING VOOR ALS JE VERDWAALT!



Stel: Je bent verdwaalt in de jungle of het oerwoud, het is bloedheet en je laatste druppel water is een uur geleden opgedronken. Het enige water dat je in je omgeving ziet is vuil modderwater. Maar niet getreurd, je kan dit water drinkbaar maken met enkele handige tips! Zoek in je rugzak iets waarmee je een kleine waterzuiveringsinstallatie kan bouwen, zoals een klein plastiek flesje, of zoek in de omgeving kokosnoten of grote bladeren als die voorhanden zijn! ( wij gebruiken in ons voorbeeld een leeg flesje)


 STAP 1: Snij het flesje in twee stukken, zodat de bovenste helft de filter kan worden en de onderkant het gefilterde water opvangt!


STAP 2: Steek een wattenbolletje of fijn mos in de flessenhals.


 STAP 3: Steek de bovenste helft omgekeerd op de onderkant. Zoek heel fijn zand en kleine kiezeltjes en schep het zand op het watje of mos.


STAP 4: Schep de kleine kiezeltjes bovenop het zand tot op de rand van het flesje.  
 
 
STAP 5: Giet het vuile water in je kleine waterzuivering en wacht tot het zachtjes begint door te sijpelen. 


 STAP 6: Zodra de eerste filtering is doorgelopen, giet je het water best nog enkele keren door totdat het water helderder lijkt. 







DIT IS NOG STEEDS GEEN DRINKBAAR WATER! 

De filtering houdt slechts het vuil zoals zand, blaadjes en takjes tegen, maar bacteriën en andere onzichtbare ziektekiemen sijpelen mee door. Om het drinkbaar te maken, moet je het water eerst 1 minuut laten doorkoken. Het zal niet geweldig smaken, maar als je dorst hebt in de jungle en er is niets anders voorhanden, ga je blij zijn dat je dit hebt kunnen maken!
Ook deze waterfiltering is perfect om in de klas te maken als je rond vervuiling en water werkt! 

SCHOL!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten