zondag 10 september 2017

DAGBOEK VAN ONZE VAKANTIE MET DE FIETS


Nu de herfst precies over ons land trekt, genieten wij nog na van een zalige en relaxte vakantie. 
Als autoloos gezin trokken we met fiets en bakfiets richting Walsoorden te Zeeuws-Vlaanderen naar een klein boerenhuisje. Met de fietsknooppunten als gps, passeerden we langs ongelooflijk mooie, rustige paadjes tussen bossen en velden met koeien en paarden. 


Zodra we de grens over waren werd het landschap weids en fietspaden ruim en veilig. 


Het voordeel aan een fietsvakantie is, dat je alles op je gemak kan doen. Geen stress over druk verkeer*, nooit geen files, geen lastige kindjes op de achterbank, maar gelukkige op de voorbank die genieten van de buitenlucht. En als je een mooi plekje ziet, kan je even aan de kant gaan staan om het te bewonderen. En zo verlaag je je ecologische voetafdruk toch een beetje.

(* wel oppassen voor E-Bike bomma's die hun gevoel voor snelheid en afstand compleet verloren zijn!)


Na een fietstocht van 56 km kwamen we moe, maar relaxed aan in het boerenhuisje (gevonden via Natuurhuisje) tussen de velden in een gehuchtje Noordstraat, vlakbij de dorpjes Walsoorden en Kloosterzande.Wat wil een mens nog meer... 
Vakantie, rust, natuur en elke avond de allermooiste zonsondergangen.. Zomaar, gratis erbij! 
En het deed me denken aan een klein gedichtje van Rudi ter Haar...

DE UITVINDING VAN DE ROMANTIEK

De zon gaat onder
Ik voel me bijzonder. 
  
UITSTAPJES 

 De sympathieke eigenaar van het huisje had een zeer uitgebreide lijst aan ons doorgestuurd van allerlei leuke plekjes in de buurt, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. En zo ontdekten we het Putjesstrand, Walsoorden, Kloosterzande en Groenendijk met een warme bakker die de lekkerste Zeeuwse Bolussen verkoopt, het natuurgebied Het verdronken land van Saeftinghen en fietsten we op de dijken langs de Westerschelde en langs kleine dorpjes.PUTJESSTRAND


Het putjesstrand* was onmiddellijk een succes. Zoals de naam doet vermoeden, verschijnen er bij laagtij, allerlei kleine waterputjes op het strand, waar je zalig in kan liggen, springen en zwemmen, dammetjes bouwen, garnalen vangen en alles wat een kind maar bedenken kan op een strand. Jerome was natuurlijk ook gefascineerd door de gigantische vrachtschepen die voorbij vaarden.
Tijdens onze vakantie was het hele strand bijna zo goed als verlaten. Slechts een enkeling passeerde hier. In het weekend hebben we max. 35 personen geteld.
We hadden nog een uitstapje gepland richting Hulst, maar omdat we het putjesstrand zo leuk vonden, te leuk eigenlijk, zijn we niet in Hulst geraakt. Het is dus een absolute N°1 van onze vakantie geworden.
(*Putjesstrand kan je vinden tussen Zeedorp en Perkpolder enkel bij laagtij.)
 


Vlak naast het putjesstrand is er nog een strandje met schorren, slib en modder, waar er kleine beekjes ontstaan bij laagtij. Ook fantastisch om daar op ontdekking te gaan. (maar let wel op dat je geen vogels stoort in de broedperiode!)
VERDRONKEN LAND VAN SAEFTINGHEN

N°2 in onze vakantie top was het natuurgebied Het verdronken land van Saeftinghen


Er worden vaak begeleidde wandelingen georganiseerd die de moeite waard zijn, maar als je alvast de omgeving wil ontdekken of je bent nog met kleinere kindjes (zoals wij), kan je kiezen tussen 2 routes. Mijn stoere monsters kozen natuurlijk voor de "RUIGE LAARZEN ROUTE" en laarzen heb je absoluut nodig.


Eerst stapten we nog op droge paadjes en bruggetjes, maar eens we verder in het gebied kwamen, schoven, schaatsten en ploeterden we meer en meer door de modder en water tussen de schorren en het duingras.


Vanaf het moment de kleine avonturiers deze modderheuvel zagen, was er geen houden meer aan. 
Ze moesten en zouden die beklimmen en er natuurlijk van afglijden.En Bart keek toe en zag de monsters in moddermonsters veranderen...Na de "Ruige laarzen"-wandeling genoten we van een lekker ijsje en een pintje in het bruin café Het verdronken land. Te zot voor woorden daar, zelfs de wc's zijn een bezoekje waard!

WALSOORDEN

Tip N°3 in onze vakantietop is het oud visserdorpje Walsoorden. Veel moet je er niet van verwachten, maar het is uiterst charmant om er eens rond te dwalen.


Voor de "shipspotters" is deze plek absoluut ideaal. Hier passeren dagelijks de grote vrachtschepen van en naar de haven van Antwerpen.


Vlak naast de dijk ontdekten we een gezellig tuinterrasje De Keet, waar je de lekkerste homemade taarten en icetea's kan eten & drinken. Een absolute aanrader als je in de buurt bent! (wel enkel open bij mooi weer vanaf april tot september.)
Walsoorden lijkt wel een decor voor een Kuifjesfilm, een beetje vergane glorie met leegstaande panden en oude loodsen. 


En ook de oude kleine haven waar roestige boten en schepen al jarenlang liggen te wachten op herstellingen, is een bezoekje waard, gewoon om de sfeer op te snuiven. 
YERSEKE

Yerseke komt niet voor in onze top lijst van onze vakantie. Het bekende mosseldorp is perfect als je een lekker visje of mosselen wil gaan eten, maar voor fietsers, zoals ons, is het een ware beproeving om er veilig te geraken en rond te fietsen.Het heen & weer-boottochtje was gelukkig wel een succes. (Wel een beetje prijzig.)
ONDERWEG

Onderweg zongen we gekke liedjes, speelden we "Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet" en bedachten we woorden die beginnen met "ZEE". 
We dagen iedereen uit om ons een lijstje te bezorgen met ZEE-woorden en diegene die een woord ertussen heeft staan dat we zelf niet hadden, trakteren we op Zeeuwse mosselen!


Zeeuws-Vlaanderen is een absolute aanrader voor een zalige vakantie! Wij hebben er alleszins van genoten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten